9 Ocak 2011 Pazar

Rüdiger Wehner: karıncalarda bilgi işleme

"Tunus çöl karıncası yuvasından çıkar, biraz uzaklaşır ve sonra da sıcaktan bayılmış, ölmüş bir hayvan cesedi var mı diye yakıcı kumlarda gezinir. Böyle bir ceset bulduğu zaman bir parça ısırır, döner, yuva için, yani elli metre kadar uzakta olabilen çapı bir milimetrelik bir delik için bir kestirme yol arar. Dönüş yolunu nasıl bulur? Yol tayini dışarı yapılan yolculuk sırasında toplanan bilgiye dayanır, yuvayı bir deniz feneri gibi tarayıp bulmaya değil. Eğer biri yuvadan çıktığı anda karıncayı kaldırır ve biraz uzağa koyarsa, karınca rastgele daireler çizerek ortalıkta dolanır. Eğer biri besin bulduktan sonra karıncanın yerini değiştirirse, yerinin değiştirildiği bölgeye göre yuva yönünde bir iki derecelik bir hat içinde koşar, yuvanın olması gereken noktayı hafifçe sıyırıp geçer, hızlı bir U dönüşü yapar ve orada var olmayan yuvayı arar. Bu da karıncanın bir şekilde yuvasına dönme yönünü ve uzaklığını, yol bütünleştirme ya da körlemesine denen bir yol tayini biçimiyle ölçüp saklamış olduğunu gösterir."


Bkz. Path Integration and Search Strategies in Desert Ants, Cataglyphis fortis


2002: The director of Zurich University’s zoology department, Rüdiger Wehner, has been awarded one of the top accolades in Swiss science, the Marcel Benoist prize.
Wehner received a SFr100,000 ($68,000) prize at a ceremony in Bern on Friday for his work on the behaviour of the Cataglyphis ant of the Sahara desert.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder